dimarts, 12 de novembre del 2013

Creative Commons

Hola a tothom!

Aquest nova entrada va relacionada amb l'anterior, ja que ara farem referència a la privacitat o no de la informació que trobem a internet.

La llicència Creative Commons quan s'aplica a una obra no significa que perdi els drets d'autor, al contrari, és una manera d'exercir-los i poder oferir alguns drets a terceres persones en determinades condicions. Hi ha un total de sis llicències per a escollir
  1. Reconeixement (by): Es permet qualsevol explotació de l'obra, incloent-hi una finalitat comercial, així com la creació d'obres derivades, la distribució de les quals també està permesa sense cap restricció
  2. Reconeixement - No Comercial (by-nc): Es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un us comercial. tampoc es pot utilitzar l'original amb finalitats comercials.
  3. Reconeixement - No Comercial - Compartir Igual (by-nc-sa): No es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles  obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  4. Reconeixement - No Comercial - Sense Obra Derivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra ni la generació d'obres derivades.
  5. Reconeixement - Compartir Igual (by-sa): Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual que regula l'obra original.
  6. Reconeixement - Sense Obra Derivada (by-nd): Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.
Si apliqueu una llicència Creative Commons a la vostra informació d'internet, haureu d'incloure de la vostra obra el botó de Creative Commons (alguns drets reservats), perquè el lector pugui està informat de les condicions de la llicència.

Per a poder trobar fotos sense llicència de Creative Commons, pots utilitzar el Flickr o també Wikimedia Commons que són programes en què pots buscar fotografies sense llicència de Creative Commons, així poder-les copiar i utilitzar sense cap problema. Per a poder trobar música sense aquesta llicència es pot utilitzar el Soundcloud o anar a la web de jamendo.com on hi trobaràs músiques que no són conegudes i descarregat-te-les.

Finalment, per obtenir una llicència Creative Commons clica aquí. En aquesta web, pots crear-te una d'aquestes llicències per la informació que hagis penjat a internet. El procés que has de seguir per a crear-te'n una és molt senzill, només has de clicar sobre: Choose a license. Un cop hi estiguis has d'omplir tota la informació que et demana i al final copiar el link embed que et donen. Quan el tinguis copiat vas al teu blog i afegeixes un gadget de HTML/Javascript i allà copies el codi embed que has copiat, i ja tens una llicència Creative Commons posada al teu blog.

D'aquesta pàgina és d'on he extret part de la informació, però també d'aquesta altra web.

Espero que us hagi ajudat!

Moltes gràcies!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada