dimarts, 12 de novembre del 2013

Cultura lliure i programari lliure

Benvinguts de nou!

Avui us parlaré sobre què és la cultura i programari lliure.

La cultura lliure és l’elaboració i la difusió de cultura d’acord amb uns principis de llibertat, que són equiparables als del programari lliure. Està relacionat amb la propietat intel·lectual, els drets d’autor, etc. Un exemple d’aquest seria la viquipèdia.

El programari lliure o software lliure és aquell programari que pot ser utilitzat, modificat i redistribuït, en una versió modificada o no, per garantir que els futurs destinataris també tinguin aquests drets de poder utilitzar aquesta informació lliurement. Els usuaris tenen el control de la pàgina que tingui aquestes característiques, és a dir, que siguin software lliures. Un exemple d'aquest seria el FireFox o Openoffice.

Perquè un programa sigui lliure ha de complir les quatre llibertats definides per la Free Software Foundation:
  • La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit.
  • La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies. És a dir, de conèixer el codi font* és un requisit.
  • La llibertat de distribuir còpies.
  • La llibertat de millorar o modificar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar. L'accés al codi font és un requisit.
*El codi font és el codi a partir del qual es fa el programa. Si el coneixes pots modificar, millorar o adaptar qualsevol programa.

És fàcil confondre programari lliure amb el programari gratuït. D’una banda, el programari lliure no se’ns asseguren els drets de modificació i redistribució del programa. El programari lliure es diu així perquè fa referència a la lliure expressió de les persones. D'altra banda, el programari gratuït o freeware és aquell en el que pots agafar tot el que vulguis,en algunes ocasions inclou el seu codi font.

Per últim, m’agradaria fer-vos esment que les persones acostumem a utilitzar el programari privatiu perquè és més còmode d'utilitzar, però aquest no et deixa modificar les errades que hi trobes, ja que el seu codi font no és públic. Aquest tipus de programari el que fan és cedir el codi executable a canvi de diners, és a dir, ho utilitzen com a negoci. Un exemple d'aquest seria el Microsoft.

A continuació us deixo un vídeo on podeu acabar de completar la informació que us he donat:

Edu3.cat


Espero que us serveixi d'ajuda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada