dijous, 14 de novembre del 2013

Wikis i educació

Hola!

Avui us parlaré sobre els wikis.

Els wikis van aparèixer l'any 1995 de la mà de Ward Cunninghan, el pare dels wikis. Són pàgines web que es poden modificar. És a dir, si tu veus que en aquella pàgina web hi trobes a faltar informació o la informació que hi ha és falsa, la pots afegir o eliminar, segons el que vulguis fer. D'aquesta manera modificar el contingut de la pàgina i introduir una nova informació. 
Una definició més teòrica seria la següent: un wiki és una aplicació informàtica que la trobem en un servidor web, que s'excedeix amb qualsevol navegador i que es caracteritza perquè permet als seus usuaris afegir continguts i modificar els existents. 
Ex. de wiki: Vikipèdia, una enciclopèdia col·laborativa online realitzada per voluntaris.

Quan es parla de wikis es pot confondre el què vol dir software amb el què vol dir "esperit wiki".
"L'esperit wiki", és una manera d'entendre Internet i el coneixement vinculat a l'ètica hacker i el software lliure (compartir el coneixement) i a una epistemologia constructivista social (una construcció social del coneixement). Al adoptar aquest esperit, agafes com a costum l'anonimat de les publicacions que fas.

Característiques dels wikis:

  1. Tothom pot canviar qualsevol cosa.
  2. Utilitzen un sistema de marques hipertextuals simplificades. El llenguatge dels wikis elimina els elements no essencials de HTML i ho redueix a lo essencial.
  3. Flexibilitat: un wiki no té una estructura definida.
  4. Les pàgines de wikis estan "lliures d'ego", de referències temporals i mai s'acaben.
Wikis a l'educació:

El seu ús no està gaire extens en el món de l'educació. Però, mica en mica, els wikis van destacant cada cop més dins d'entorns tradicionals. Un exemple d'aquesta integració és el Moodle, un entorn soci-costructivista d'ensenyament i aprenentatge, de codi obert, que ofereix un wiki entre altres eines com fòrums, xats, objectes d'aprenentatge, lliçons, glossaris, feines, etc. per realitzar activitats didàctiques online. 

Usos freqüents dels wikis a l'educació:
  1. Espai de comunicació de la classe.
  2. Espai de col·laboració de la classe - Base de coneixements.
  3. Espai per realitzar i presentar feines - Portafolis electrònic.
  4. Arxiu de texts en procés d'elaboració.
  5. Manual de la classe - Autoria col·laborativa.
  6.  Espais pels projectes en grup.
Els wikis una nova manera d'alfabetitzar:

Actualment hi ha moltes tensions i contradiccions del model actual amb la societat d'avui en dia, per això, s'han de transformar les institucions educatives als nous models de la societat de la informació.
Burns i Humphreys proposen, el 2005, l'ús dels wikis a l'educació com a espais de comunicació per desenvolupar algunes habilitats i, sobretot, actituds, d'un nou tipus d'alfabetització tecnològica que denominen "crítica, col·laborativa i creativa" i que va més enllà del simple fet de dominar l'instrumental de les eines i entorns de comunicació que ens ofereixen les noves tecnologies de la informació i la comunicació. 
Aquesta necessitat  de promoure aquest tipus d'educació es justifica amb les demandes de treball, ja que actualment el que et comencen a demanar és que tinguis coneixements de les noves tecnologies.

Aprendre en un wiki no és només aprendre els continguts d'objecte d'estudi, sinó que també és desenvolupar capacitats relacionades amb la nova manera d'adquirir, crear, compartir i distribuir el coneixement a la societat de la informació. Totes aquestes capacitats esmentades anteriorment, són les que necessitem potenciar en els nostres estudiants.

Per més informació podeu entrar en aquest link que es d'on he extret el contingut i també d'aquest altre link.

Espero que us hagi servit d'ajuda

Moltes gràcies!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada